This dramatic project in Sydney’s Pittwater presented many exciting design challenges, both in relation to its clifftop location as well as in complying with Council’s demanding requirements. The fact that the steep site was in a landslip area and that a spa plus a pool of maximum length were required, added to the challenges.

After researching suitable specialist pool designers, the owners engaged Peter Glass & Associates,  to come up with the optimum design solution for their unique site. The pool was designed with careful consideration of the Clients’ requirements, in addition to the site’s ‘assets and liabilities’. The pool forms an elegant extension of the existing residence and captures the spectacular views of the ocean beyond.

This pool and spa have been skilfully located and designed in a manner that enables them to be viewed from the main living areas of the residence. The clever design also enabled costs to be minimised by the careful balancing of cut and fill on this difficult site. A glass edge was incorporated into the entire external perimeter of the pool, so as to provide uninterrupted views across the pool and establish a direct relationship with the ocean beyond.   The pool interior is tiled with a blend of Italian glass mosaic tiles, specially selected to capture the sparkle of the ocean beyond and to tie in with the sandstone coping.